Särbo på 1820-talet?

Särbo på 1820-talet?

Jag har börjat släktforska lite igen. Nu är jag uppe i Småland och forskar på min biologiska farmor Emmys anfäder. Emmys pappa och farfar (Karl Johan Sjöqvist, trumslagare och Anders Peter Ask) var soldater. Emmys farfars far, Samuel Andersson, var Torpare men som det ska visa sig av soldatsläkt. Jag försöker följa honom i husförhörslängder (HFL) men det blir stopp på 1820-talet. Han har då familj i Lönneberga, det framgår att han är inflyttad 1823 från Pelarne (socknen heter så). I Pelarne finns han inte i någon utflyttningslängd och dessutom börjar deras första husförhörslängd 1821 med förhörsnoteringar från 1825.

Jag har ju födelsedatum och kan således finna honom (och hans föräldrar) i födelseboken för Pelarne socken. Han är född 1791 och hans far Anders Bast som var soldat ska det visa sig är född 1766. Beträffande Samuel så finns det nu bara en sak att göra, jag får plöja igenom hela HFL, som tur är är det en liten socken, på vägen hittar jag Samuels föräldrar men får återkomma till den historien, på näst sista sidan, när jag i princip gett upp får jag napp!

Han finns här under en stor rubrik Gerningsmän, han är sockneskomakare och gift, det är allt som står. Normalt om man är gift är ju att familjen också finns nedtecknad men så är inte fallet.

Gerningsmän låter för oss allvarligt men gerningsman hade socknens tillåtelse att utöva hantverk.

Fortsättning följer.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *