Hemresa

Lilian och jag var ju på semester i augusti, jag har rapporterat om det tidigare. Planeringen var att vi skulle ägna några dagar åt resan hem. Det blev lite splittrat och massivt, det var en fantastisk känsla att köra genom gränsområdet mellan Kronoberg och Kalmar län, där jag kört många ggr förut. Nu med massor av bekanta ortsnamn: Vissefjärda, Algutsboda, Ekeberga, Lenhovda, Nottebäck, Lönneberga, Pelarne, Rumskulla, Södra Vi och detta är bara socknarna, dessutom många bekanta bynamn. Här bodde dom, mina anfäder på Emmys, min biologiska farmors sida. Några, framförallt långt tillbaka, var bönder, men sen var det torpare och soldater rakt igenom. Vi besökte två kyrkor, Granhult och Pelarne.

Granhults kyrka, av många ansedd som en av Sveriges absolut vackraste kyrkor. Hela kyrkan i obehandlat liggande timmer med målningar i både väggar och tak, målningarna från 1700-talet.

Granhults kyrka

Granhults kyrka

Granhults kyrka1

Granhults kyrka1

Pelarne kyrka, en fantastiskt vacker kyrka byggd i liggande timmer vars äldsta delar tom skulle kunna vara 1100-tal.

Min FM FF FF, Anders Bast f 1766, var i soldat i Aspelands kompani, Kalmar regemente. Han deltog i kriget i Pommern 1805-1807 samt Kriget i Finland 1808-1809 först på Gotland, sedan upp till Finland för att därefter vara i Västerbotten och i augusti 1809 stod slagen vid Ratan och Sävar. Jag vet inte exakt när han fick avsked (pension) men när Pelarne socken börjar föra husförhörslängd 1820, då är han kyrkoväktare i Pelarne kyrka. En omtumlande känsla när man sitter i kyrkbänken och tänker att där har han suttit tillsammans med sin hustru varje söndag under det tidiga 1800-talet. Han levde till 1846.

5 svar på ”Hemresa

 1. Intressant läsning,

  Min farfars far hette Vilhelm Wahlqvist och torde vara bror till Victor om inte jag är helt fel ute.

  Vilhelm var gift med bagare Janssons dotter Ada Paulina

  • Hej Klas, det är ju helt rätt att ”Ville” som han kallades är bror till Viktor och son till Carl Wahlqvist, jag håller med om att det är en spännande släktgren och hoppas få möjlighet att i framtiden forska lite mera. Kul att du hittade hit!

 2. Har försökt att hitta släktträdet som du gjort på GENI ??

  Du har möjligvis inte en länk som underlättar sökandet ??

  Tror min Far har en del gamla kort på bland annat Carl och Vilhelm samt efterföljande släkt.

  Mvh Klas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *