Hans Persson i Fasnefall

Jag letar efter Hans Persson i Fasnefall. Hans Persson i Fasnefall är far till Petter Dahl som så olyckligt slog ihjäl sin rotebonde.

Det är bökigt eftersom det inte finns husförhörslängder. Jag hittar honom i födelseböcker, han får flera barn men hustrun har ju ett annat namn? Har prästen skrivit fel?

Den Hans Persson i Fasnefall som jag också hittar i mantalslängder är ju bonde, ägare till 1/3 mantal, det stämmer inte, min Hans Persson i Fasnefall är ju soldat. Så ser jag att på soldattorpet i Fasnefall bor Hans Fast, sannolikt har också han en far som heter Per! Det har jag ännu inte kunnat konstatera men skulle bli förvånad om det inte vore så.

Den första husförhörslängden i Pelarne Socken kommer först 1823, 50 år senare, jag chansar ändå och går in där och hittar i Backstugan Fasnefall avskedade soldaten Hans Fast (!), det står också att han dör men inget datum. Hans födelsedatum står! Något sådant antecknades inte på 1700-talet. Jackpot!

Nu har jag alltså en möjlighet att finna Hans far som jag hoppas heter Per. Jag får på köpet både födelse och dödsdatum för Hans Persson i Fasnefall – om det nu är han! Jag får återkomma!

2 svar på ”Hans Persson i Fasnefall

 1. Hej,
  Såg att du skrivit om att din släkting varit soldat på Fasnefall. Jag är själv uppvuxen på gården och har än idag ett sommarhus från 1820 där jag valt att hänga upp den gamla soldattorpsskylten (kan skicka över en bild om du vill). Även mynnisladdaren finns kvar.
  Soldattorpet i sig revs som du säkert känner till för länge sedan, men det finns en minnesskylt vid den gamla husgrunden. Men gamla ladan soldattorpet fanns kvar så sent som på mitten av 70-talet.
  Mvh
  Johan Larsson

 2. Kul att blogga, synd att jag gör det så sällan. Det inlägg du svarar på är från 2009 och det blir inte mindre roligt!
  Fantastiskt att du är uppvuxen på Fasnefall, självklart vill jag se soldattorpsskylten, skicka gärna en bild!
  akewahlqvist at gmail.com

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *