Nu är jag pensionär!

Jag fyllde 68 år i september och från och med idag är jag pensionär! Jag har inte jobbat sen jag var 64. Idag har jag blivit pensionär.

Det började redan i 60-årsåldern, plötsligt märkte jag på jobbet att jag ansågs vara ”gammal”, jag kunde inte förstå det, jag var ju samma person som tidigare. Nån gång för fyra år sedan blev jag ”överflödig”. Sånt hade jag varit med om flera gånger tidigare under de senaste decennierna, det var inget problem, det var lätt att skaffa nytt jobb. Nu nån gång 2008 var jag där igen men jag ville inte. Det var så mycket annat som behövde göras. Men då blev jag väl pensionär, nej det kunde jag inte acceptera, jag var ledig (från lönearbete), pensionär var något som äldre personer var.

Jag har alltid tyckt om att simma i simhall men aldrig kunnat klara ljudet och stöket som är i simhallar, jag har alltid, även när jag var yngre, varit ljudkänslig därför har det inte blivit något simmande.

Nu bor jag alldeles nära Horndal, en liten ort i Avesta kommun och här finns ett badhus. Horndal var egen kommun fram till kommunsammanslagningen nån gång 1969-70. Inför sammanslagningen byggde Horndal ett eget badhus, man tänkte, säkert helt rätt att sen skulle det inte satsas på något sånt. Nu 40 år senare är badhuset hotat, det kostar förstås i underhåll och löpande utgifter. Vi i Horndal vill ha det kvar och därför uppmanar vi varandra att använda det. Sagt och gjort, för ett antal veckor sedan, konstaterade jag att det var pensionärsbad på fredagar, då borde det ju vara lugnt, jag gick dit och det har varit helt underbart att få simma i lugn och ro.

Men det var ju idag jag kom på att nu är jag pensionär?

Vid de tidigare tillfällena har det varit 5 – 6 st i bassängen, idag var vi 20 eller mer. Kanske hälften simmar, i olika hastighet, någon simmar inte alls utan använder bassängen till vattenpromenad tvärs över, ett antal tanter står eller rör sig sakta i bassängen under konversation. Vi som simmar är jämlika, gubbar och tanter. De konverserande gubbarna vågar sig inte ut i bassängen, de är kvar i bastun. Det är inte otrevligt på något sätt, det är bara så overkligt att umgås med så många pensionärer. Och jag var en av dom!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.