Arkiv

På morgonen den 9 december skjutsade Eva mig till Sölvesborgs station. Jag tog Öresundsbanan till Lund. Nu följde spännande forskning, det var ju första gången jag forskade i originalhandlingar!

Per Olsson: Sjömansarkivet Sölvesborg Mönstringslistor: flera Per Olsson, högst tveksamt om någon av dem är Per Olsson. På två skepp som avseglat från Sölvesborg 1866 fanns noteringar att de förlist!, men inga hållpunkter för att Per Olsson skulle ha funnits där. I husförhörslängden står att han är till sjöss men jag börjar mer tro att förhållandet är som det står i fångrullan från Kronohäktet i Karlshamn om Anna Jönsdotter: mannen rymd. Jag får nog börja leta i emigrationshandlingar.

Bättre lycka med Anna Jönsdotter: Fångrulla från Kronohäktet i Karlshamn, nästan osmakligt hur ”paret” Anna och hennes farbror hanteras just som ett par! Fantastiskt att få se anteckningar om hur en 28 årig Anna såg ut, vilka ägodelar hon hade och hennes namnteckning!

Du kan högerklicka på bilderna en och en och välja öppna bild i eget fönster. I original sitter ju dessa bilder ihop. Den översta raden handlar om någon obekant, rad 2 om Per Kula o rad 3 om Anna Jd. Observera att tex domen är skriven för dem båda och över bokens bindning. Jag återkommer med mer!

4 svar på ”Arkiv

  1. Högerklicka på den bild du vill se. Välj att öppna bilden i ett nytt fönster. Sen kan du zooma in och få texten större.
    Zooma in kan du göra med scrollhjulet på musen om du samtidigt håller ner Ctrl-knappen. Ett alternativ är att klicka på Visaknappen (Bredvid Arkiv Redigera) och välja Zoom, zooma in.
    Sen är det helt vanlig lättläst skrivstil, men du är ju så ung så du kanske inte klarar det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.